Bahan-bahan diperlukan:
- 800gm/ sekilo siput sedut
(basuh & buang hujungnya)
- 3 ulas bawang merah *
- 2 ulas bawah putih *
- 1 inci kunyit *
- 5 biji cili padi (ikut suka) *
- 1 mangkuk santan
- 1 kiub pati ikan bilis
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai diketuk
- sehelai daun kunyit (hiris
nipis)
- garam secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Masukkan siput yang sudah
dibersihkan & dibuang hujungnya ke dlm periuk dan tuangkan santan.
- Tumbuk lumat bahan2 yang
ditanda * dan masukkan ke dlm periuk tadi.
- Masukkan juga kiub ikan bilis
& serai. Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan
tidak pecah minyak.
- Sentiasa kacau perlahan supaya
santan tidak berketul. Setelah hampir 5 minit masukkan asam keping &
perasakan kuah garam secukupnya.
- Masak lagi selama 2 minit
kemudian tutup api & taburkan daun kunyit. Sedia utk dihidang..
- Nota: boleh gantikan kunyit
dengan cekur/cengkur.. begitu juga dgn daunnya..
No comments:
Post a Comment